Η Ομοιοπαθητική Ιατρική είναι μια μορφή θεραπείας που χρησιμοποιεί φάρμακα από φυσικές ουσίες, χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες, για να βελτιώσει το επίπεδο υγείας του οργανισμού, θεραπεύοντας έτσι τα συμπτώματα που παρουσιάζονται. Πατέρας της Ομοιοπαθητικής είναι ο Samuel Hahnemann, ο οποίος τη θεμελίωσε το 1796. Η ομοιοπαθητικη θεραπεία βασίζεται στην αρχή «το όμοιο μπορεί να θεραπεύσει το όμοιο», δηλαδή μια ουσία που μπορεί να προκαλέσει ένα σύνολο συμπτωμάτων σε ένα υγιές άτομο μπορεί να θεραπεύσει τα συμπτώματα αυτά σε ένα άρρωστο άτομο, και γίνεται πάντα με τη χρήση των ελάχιστων θεραπευτικών δόσεων. Η θεραπεία ακολουθεί το νόμο του Henring και η ίαση γίνεται από μέσα προς τα έξω, από πάνω προς τα κατω από τα σημαντικά στα ασήμαντα. Η ομοιοπαθητική δεν καταπιέζει τα συμπτώματα και τις ασθένειες, αλλά ενεργοποιεί τις δυνάμεις του οργανισμού, ώστε να επέλθει ουσιαστική θεραπεία. Είναι εξατομικευμένη, εστιάζεται αποκλειστικά στον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο νοσεί ο κάθε οργανισμός και είναι αποτελεσματική σε παρά πολλές παθήσεις, οξείες και χρόνιες.

Ο ιατρός λαμβάνει, μέσω συζήτησης με τον ασθενή, ένα πλήρες ιστορικό το οποίο περιλαμβάνει το ατομικό και οικογενειακό ιατρικό ιστορικό και πληροφορίες που αφορούν την ψυχοσύνθεση του ατόμου, τις διατροφικές του συνήθειες και τον χαρακτήρα του, διάρκειας περίπου 1,5 ώρας. Μετά το πρώτο ραντεβού και τη συνταγογράφηση των απαραίτητων ομοιοπαθητικών φαρμάκων γίνεται επανεξέταση σε 1-1,5 μήνα. Αναλόγως της βελτίωσης των συμπτωμάτων διαμορφώνεται η περαιτέρω θεραπευτική προσέγγιση. Συνήθως χρειάζονται 3-4 ραντεβού για να ολοκληρωθεί ο κύκλος της θεραπείας για χρόνια νοσήματα.

Η ομοιοπαθητική θεραπεία είναι ασφαλής για όλες τις ηλικίες, ακόμη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού και αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για τα παιδιά. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα παρασκευάζονται και διατίθενται σε φαρμακεία που προμηθεύονται ή παρασκευάζουν ομοιοπαθητικά φάρμακα και το κόστος τους είναι της τάξης των λίγων ευρώ.

Τα τελευταία χρόνια έχουν καταρριφθεί οι μύθοι που απαγορεύουν την κατανάλωση καφέ και συγκεκριμένων ουσιών ή φυτών ( μέντα, χαμομήλι κλπ) κατά τη διάρκεια της ομοιοπαθητικης θεραπείας με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν θέματα ως προς τη συμμόρφωση των ασθενών.
Επίσης, το προτεινόμενο πρόγραμμα εμβολιασμού των παιδιών δεν αποτελεί εμπόδιο στην ομοιοπαθητική θεραπεία και είναι αποκλειστικά προσωπική επιλογή του καθενός.

Υπάρχει η δυνατότητα 24/7 αντιμετώπισης οξέων περιστατικών, με τη διάθεση ενός kit που περιέχει τα βασικά φάρμακα, έτσι ώστε ο ασθενής να μπορεί κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας να αποφύγει τη λήψη φαρμάκων της κλασικής ιατρικής.