Χθες το απόγευμα ο 9χρονος γιος μου κάποια στιγμή που έβηξα με ρώτησε «μαμά έχεις κορονοϊό»; Εξεπλάγην τόσο, που δεν πρόλαβα καν να γελάσω, οπότε τον ρώτησα από που γνωρίζει για τον κορονοϊό, μια και εγώ προσωπικά δεν βλέπω τηλεόραση (όποτε δεν έπιασε κάτι το αυτί του από κει) και δεν έχω αναφέρει τίποτε στο παιδί. «Όλα τα παιδιά στο σχολείο γι’ αυτό μιλάνε» ήταν η απάντησή του.

Με αφορμή λοιπόν αυτό το γεγονός και τον αναίτιο πανικό που έχει δημιουργηθεί σχετικά με τον κορονοϊό, σκέφτηκα πως ίσως τελικά έχουμε ευθύνη ως ιατρική κοινότητα, διότι ακόμη και αν δεν συμμετέχουμε στη δημιουργία του πανικού, δεν παίρνουμε και θέση στο να τον πολεμήσουμε.

Προσωπικά, ως Ομοιοπαθητικός Ιατρός έχω διαφορετική θεώρηση για αρκετά πράγματα. Πιστεύω περισσότερο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε να μην είναι ευπαθής ο ανθρώπινος οργανισμός στις ιώσεις και στις μικροβιακές λοιμώξεις, και στη δύναμη της αυτοίασης, παρά στη δύναμη της κλασικής φαρμακολογίας. Γνωρίζω, μέσα από την εκπαίδευσή μου και την επαγγελματική μου εμπειρία, οτι η συναισθηματική και νοητική κατάσταση επηρεάζει τη σωματική, οτι ένα σώμα που φιλοξενεί «αρνητικές» σκέψεις και δυσάρεστα συναισθήματα, δεν μπορεί παρά να αρρωστήσει. Και ο φόβος, ο πανικός και το στρες που δημιουργείται γύρω από το θέμα των ιώσεων, όχι μόνο οδηγεί σε επικίνδυνες και ακραίες συμπεριφορές, αλλά διαμορφώνει και το κατάλληλο υπόβαθρο, ώστε να μειωθούν οι άμυνες του οργανισμού και να «πέσει» το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Τι μπορεί να κάνει λοιπόν κάποιος για να προστατέψει τον εαυτό του και τους υπόλοιπους αυτή την περίοδο; Το βασικό είναιι μια σωστή και ισσοροπημενη διατροφή που να περιλαμβάνει απαραιτήτως 5 μερίδες την ημέρα από φρέσκα φρούτα και λαχανικά, κατά προτίμηση βιολογικά και ωμά, ώστε να διατηρούν αναλλοίωτα τα θρεπτικά τους συστατικά. Στα παιδιά τα συμπληρώματα διατροφής δεν έχουν γενικά ένδειξη, αλλά αν απαιτούνται, χρειάζεται πάντα η σύμφωνη γνώμη του θεράποντος ιατρού. Ο επαρκής ύπνος, η ήπια σωματική δραστηριότητα και η επαφή με τη φύση είναι εξίσου σημαντικά. Η συνηθισμένη άποψη, να μη βγαίνουν τα παιδιά έξω για να μην κρυώσουν, είναι ίσως μια βασική αιτία που τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα αυτή την εποχή, διότι υπερπροστατεύονται, με αποτέλεσμα να μην αναπτύσσουν ανοχές και αντοχές. Σεβαστείτε το αίσθημα ζέστης ή κρύου που αισθάνονται, και ντύστε τα ανάλογα, όχι με βάση τις δικές σας προτιμήσεις. Κάθε οργανισμός έχει το δικό του σύστημα θερμορρύθμισης. Μάθετε στα παιδιά να ακούνε και να σέβονται το σώμα τους, να αναγνωρίζουν πότε κρυώνουν, πότε ζεσταίνονται και πότε χρειάζονται ανάπαυση. Μην αποκόπτετε τη σύνδεση με το σώμα τους και τις αισθήσεις τους.

Το πλύσιμο των χεριών με ζεστό νερό και σαπούνι είναι ένας εξαιρετικά αποτελεσματικός τρόπος προστασίας, σε αντίθεση με την αλόγιστη χρήση αντισηπτικών και αλκοολούχων διαλυμάτων, που θα έπρεπε να είναι λύση ανάγκης έξω από το σπίτι και όχι καθιερωμένη πρακτική. Όλα αυτά τα διαλύματα καταστρέφουν μαζί με τα παθογόνα στελέχη και τη φυσική χλωρίδα της επιδερμίδας, με αποτέλεσμα ο φυσικός φραγμός του δέρματος να παύει να υφίσταται ως αμυντικός μηχανισμός.

Ο αερισμός των χώρων και η αποφυγή συνωστισμού βοηθάνε επίσης στον έλεγχο εξάπλωσης των ιώσεων. Πάντα με μέτρο και σύνεση. Υστερικές αντιδράσεις και αναίτιες επισκέψεις στον γιατρό ή το Νοσοκομείο αυξάνουν τον κίνδυνο να αρρωστήσει κανείς. Η χρήση μάσκας δεν έχει ένδειξη για τον γενικό υγιή πληθυσμό, βοηθάει όμως αν ένα μέλος της οικογένειας είναι άρρωστο, στην προφύλαξη των υπολοίπων, εφόσον χρησιμοποιείται συνεχώς και εφαρμόζεται με τον ορθό τρόπο.

Μάθετε στα παιδιά να φταρνίζονται ή να βήχουν στο μέσα μέρος του αγκώνα και όχι στο χέρι τους, γιατί διαφορετικά οτιδήποτε αγγίζουν δυνητικά μολύνεται.

Εξηγήστε τους με απλά λόγια τι συμβαίνει και πώς μπορούν να προστατευτούν, χωρίς όμως να γίνεστε επίμονοι, διότι μέσα στο μυαλό τους το όλο θέμα παίρνει διαφορετικές διαστάσεις και δημιουργούνται φοβίες. Μην αφήνετε τα παιδιά να παρακολουθούν ειδήσεις σε καμία περίπτωση. Προσέξτε τη συμπεριφορά σας, γιατί τα παιδιά αντιγράφουν και μιμούνται, είστε το μοντέλο τους. Φροντίστε επίσης να μην στοχοποιείτε συμμαθητές τους που μπορεί να έχουν ασθενήσει, διότι μετά παρατηρούνται φαινόμενα ρατσισμού, απομόνωσης και επιθετικότητας στα σχολεία που διαρκούν ακόμη και μετά τη λήξη του πανικού.

Ενημερωθείτε για εναλλακτικές μορφές θεραπείας, που μπορούν να προσφέρουν με ασφαλή τρόπο και χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, ανακούφιση και ίαση, σεβόμενες τον μοναδικό τρόπο που νοσεί ο κάθε οργανισμός, χωρίς να καταπιέζουν τα συμπώματα με χημικές ουσίες. Η Ομοιοπαθητική Ιατρική είναι μια μορφή θεραπείας που χρησιμοποιεί φάρμακα από φυσικές ουσίες, χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες, για να βελτιώσει το επίπεδο υγείας του οργανισμού, θεραπεύοντας έτσι τα συμπτώματα που παρουσιάζονται. Είναι απόλυτα ασφαλής, κατάλληλη για βρέφη, παιδιά, ενήλικες και εγκυμονούσες και με εξαιρετικά γρήγορα αποτελέσματα στα οξέα περιστατικά.

Φροντίστε να παίρνετε πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές, μην ακούτε και μη μεταδίδετε αβάσιμα σχόλια, η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και χρειάζεται να αξιολογηθεί από τον κατάλληλο επαγγελματία υγείας.

Η υπεύθυνη και λελογισμένη αντιμετώπιση είναι η καλύτερη θεραπεία. Έχουμε όλοι την ευθύνη και τη δυνατότητα να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση.